Gazprombank presúva kapitál do Ruska, bojí sa sankcií

27.04.2014 Celý región

Moskva 27. apríla (TASR) - Tretia najväčšia ruská banka Gazprombank v marci presunula takmer 7 miliárd USD (5,06 miliardy eur) do ruskej centrálnej banky. Podobne ako ďalšie finančné inštitúty znižuje vklady v zahraničných bankách, kde hrozí riziko, že budú z dôvodu medzinárodných sankcií zmrazené. Dôvodom je vyostrenie ukrajinskej krízy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Presun prostriedkov Gazprombank ukázali údaje publikované ruskou centrálnou bankou. Podľa expertov bol presun veľmi neobvyklou udalosťou, keďže finančný inštitút takmer nepoužíva svoj účet v centrálnej banke pre devízové operácie. Gazprombank sa k uvedeným informáciám odmietla vyjadriť.

Krok Gazprombank je súčasťou trendu, v rámci ktorého ruské banky presúvajú prostriedky do Ruska a znižujú riziko ich zmrazenia v prípade rozšírenia sankcií zo strany Západu pre ukrajinskú krízu.

Sankcie zo strany USA sa zatiaľ dotkli len jednej ruskej banky, ale niektorí americkí senátori požadujú, aby sa týkali aj plynárenského koncernu Gazprom, ktorý založil Gazprombank a je jej menšinovým akcionárom, ako aj ostatných veľkých ruských bánk.
 

Vyberte región